At tage på ferie medfører forskellige prioriteter for forskellige mennesker. Men der er én ting, som de fleste rejsende er enige om, og det er mad. Der er en universel form for nydelse, der kommer fra at spise måltider ude og prøve det lokale køkken i en ny by eller et nyt land.
Så hvad kan du forvente af islandsk køkken ? Lad os udforske, hvad vi skal spise i Island, og berøre alt fra populære smagsvarianter og must-prøv-retter til, skal vi sige, de mere erhvervede smage? Vi dækker både de traditionelle retter fra Island, såvel som forskellige foodie-muligheder, du finder over hele landet. Vi ved, at du er sulten bare ved at læse dette, så lad os blive hængende i vores islandske køkkenguide!
Hvilken mad at spise i Island: Top 10 retter at prøve
På Island finder du en rig, solid og alsidig palette overalt! Fra kosmopolitisk Reykjavík til fjerntliggende islandske bjergbyer. Island er kendt for sine traditionelle fiske- og kødretter , som stadig indtager en vigtig plads i det islandske køkken. Alligevel kan du blive overrasket over at høre, at der har været et dramatisk skift. Populariteten af vegansk og vegetarisk mad i Island er steget markant.
Islandsk gastronomi har fornyet sig selv og har skabt en lang række vegansk mad og restauranter på tværs af Island . Så hvis du er veganer eller vegetar i Island , så frygt aldrig! Der er helt sikkert nogle lokale islandske spisesteder, der passer til dig. Så hvad spiser de på Island? Her er vores top 10 anbefalede retter og snacks for at prøve at prøve den autentiske smag af Island.

1. Skyr
Dette cremede , proteinrige yoghurtlignende produkt har opretholdt islænderne i århundreder. Dengang var skyr stort set hjemmelavet, hvor hver gård havde sin egen signaturopskrift. I disse dage kan det købes fra dagligvarebutikker og supermarkeder oppe og nede i landet.
Skyr giver et sundt boost af energi, og de fleste islændinge sværger til det. Fra morgenmad til eftermiddagssnack til fine-dining inspiration, skyr er både en alsidig og lækker mad. Du kan købe den i en lang række forskellige smagsvarianter, såvel som almindelig. Den kan også bruges til at lave en styrkende smoothie-lignende drink. Traditionelt blev almindelig skyr drysset med sukker som børnemorgenmad. Ud fra al maden fra Island er dette måske deres mest internationale produkt!

2. Islandsk Lam
Hvis du planlægger at leje en campervan til en roadtrip på tværs af Island , vil du højst sandsynligt bemærke, at der er mange får. Du vil ofte se dem forvilde sig hen over uindhegnede veje, mens du er ude. Islandske får er en af de reneste racer i verden . Det blev oprindeligt importeret til Island i det 9. og 10. århundrede af vikingebosættere.
Det lækre og saftige lam er ofte på menuen på islandske restauranter og familiemiddage. Smagsfyldte stege og krydret er en fast bestanddel af traditionel islandsk mad . Da dyrene græsser på Islands græsser og vilde urter hele dagen lang, er deres kød særligt smagfuldt. For ikke at nævne, der er næsten ingen antibiotika brugt i islandsk landbrug! Det gør det endelige produkt absolut lækkert.

3. Fisk og skaldyr
Fisk og skaldyr har været en af grundpillerne i det islandske køkken i århundreder, trods alt var landet bygget på fiskeri. Det er stadig en af hovedindustrierne her, der hjælper med at genoplive Islands økonomi efter finanskrisen i 2008. Fra den friskeste atlantiske torsk fish and chips til lækre jomfruhummerretter, vil skaldyrelskere være i deres rette element i Island.
Uanset om det er grillet, stegt, stegt, stuvet eller endda moset, som i den traditionelle mosede fiskegryderet kaldet Plokkfiskur , er fisk en fast bestanddel af det islandske køkken. Ud over et træk ved mange traditionelle islandske måltider er fisk en populær snackmad i hele Island. Hardfiskur , som er islandsk fish jerky lavet af vindtørring af torsk eller kuller, kan findes i de fleste islandske supermarkeder.

4. Fermenteret haj
Apropos fisk, så lad os gå videre til den islandske klassiker, du sikkert har hørt om: fermenteret haj. En af de 'erhvervede smage', som vi nævnte tidligere, fermenteret haj er en meget traditionel barsnack i Island.
Mange besøgende tror fejlagtigt, at dette er Islands nationale mad! Hvis du rammer et par bartoppe i Reykjavík, vil du sandsynligvis blive vovet at prøve det, så gør dig klar. Fermenteret haj har en stærk og skarp smag med en sej tekstur . Det er sikkert at sige, at de fleste mennesker nok vil finde det lidt... hvad skal vi sige? Udfordrende.
Oprindelsen af denne snack går tilbage til Islands tidlige år. For århundreder siden var der temmelig mangel på mad her, så de lokale brugte alle midler, de kunne, for at bevare fødevarer til magre tider. Tørret fisk var en populær ret, ligesom gæret hajkød. Selvom fermenteret haj ikke længere er en del af det daglige islandske køkken, spillede retten en vigtig rolle i Islands kulinariske arv. Det er derfor, det skulle inkluderes i denne islandske køkkenguide!

5. Brennivín Spiritus
Brennivín, også kendt som den sorte død, er en stærk, klar spiritus traditionel på Island, som normalt serveres i shots under festlige lejligheder. Denne kraftige islandske signaturånd bærer den varme, jordagtige smag af spidskommen, såvel som lakrids- og citrusnoter af kommen.
Leder du efter en klassisk kombination med meget traditionelt islandsk køkken? Brennivín passer perfekt til fiskeretter, såsom syltede sild. Brennivín , der måske er mest kendt for at være den perfekte chaser for fermenteret haj , hjælper med at neutralisere den stærke fiskesmag af denne ret. Hvis du ikke er en fan af spiritus, kan du i stedet besøge et traditionelt islandsk bryggeri , hvor du kan prøve noget hjemmebrygget håndværksøl.

6. Reykjaviks Hot Dogs (Pylsur)
En af Islands mest allestedsnærværende fødevarer må være den ydmyge hotdog. Det er go-to-snacket for islandske folk ude og rejse i byerne. Islændinge anser det endda for at være Islands uofficielle nationalret! Hurtig, velsmagende og overkommelig , den er også populær blandt besøgende. Vær på udkig efter pølsevogne, der er parkeret i byer og landsbyer.
Heldigvis er Reykjavík hjemsted for den mest mangeårige og berømte pølsevogn af dem alle: Baejarins Beztu Pylsur . Dette legendariske sted har været i drift i over 60 år, og kan findes nede ved den gamle byhavn. Du vil ikke kunne gå glip af det, da det altid har en lang række af beboere og turister, der venter udenfor.
Den mest populære mulighed er en fast bestanddel af Reykjavik-køkkenet, og den legendarisk blandede okse-, lam- og svinekødshund med alt pålæg . Fra stegte løg til en bred vifte af velsmagende saucer, du får en ægte smagsoplevelse.

7. Islandsk Rugbrød
Rugbrød er en anden basisvare i det islandske køkken med en interessant historie. Traditionelt blev rugbrød bagt under jorden ved hjælp af jordvarme . Dejen blev lagt i en lergryde og begravet i jorden til en hel dags bagning. Tal om hjemmebagt kvalitetsbrød!
Denne praksis fortsætter stadig i nogle bagerier i dag. Hvis du besøger et traditionelt geotermisk bageri, så sørg for at prøve det varmt fra gryden! Alternativt kan du tage en tur til en af Reykjaviks bedste caféer for at prøve noget traditionelt rugbrød. Nyd dit islandske rugbrød med smør og et drys havsalt, eller stablet med flødeost og røget islandsk laks.

8. Geotermisk tomatsuppe
Vi ved, at dette kan lyde som en mærkelig anbefaling til sådan et nordligt land. Det er klart, at disse middelhavsfrugter ikke er hjemmehørende i Arktis! Men det er her, landets geotermiske energi atter slår ind. I dag dyrkes tomater i Island året rundt i store væksthuse opvarmet af geotermisk energi .
Nogle af disse geotermiske gårde er åbne for besøgende og kombineres med caféer. Der kan du smage råvarerne i form af en varmende og nærende tomatsuppe – perfekt til en kold aften. Hvis du besøger en, såsom Fridheimar i det sydlige Island, som ligger omkring 1 time og 20 minutter i bil fra Reykjavík, vil du finde ud af, at de ikke bruger pesticider. Det betyder, at hver tomat er økologisk og fuldstændig lækker.

9. Is
At gå ud og spise is er stort set en livsstil i Island. Dette kan virke lidt mærkeligt i betragtning af gennemsnitstemperaturerne i dette kølige land, men mange mennesker siger, at spise is holder dem varme. Du bliver nødt til at prøve det selv for at finde ud af, om det er sandt for dig!
Når du rejser rundt i Island, vil du opdage, at næsten hver eneste by og landsby vil have en travl isbar at besøge . Når du først er indenfor, vil du sandsynligvis føle dig som et barn i en slikbutik. Der er en overflod af fristende smage at prøve, plus nogle usædvanlige, du højst sandsynligt aldrig har set før, såsom rugbrødssmag!

10. Lakrids
Som i mange nordiske lande elsker man bare lakrids, som er kendt som lakkrís på islandsk. I den hårde subarktiske kulde i Islands klima var mange planter simpelthen ude af stand til at vokse. Lakrids behøver dog ikke at blomstre, da roden er spiselig. Dette gjorde lakrids til en af de få slik i Island i mange århundreder .
I det moderne Island finder du denne søde go-to snack i mange former og smagsvarianter fra blød til hård, sej til sød og endda saltet. Men hvis du har en sød tand, vil du måske prøve det traditionelle islandske køkken med lakrids kvælet i chokolade. Island var det første land, der startede chokoladeovertrukket lakridsproduktion. Du vil også kunne finde is med lakridssmag, lakridsovertrukne rosiner og lakridsgummier.

Smag traditionelt islandsk køkken til dig selv
Har vores islandske køkkenguide vakt din appetit? Klar til selv at opdage det traditionelle islandske køkken? Giv dine smagsløg en fornøjelse ved at prøve nogle af disse unikke og lækre islandske delikatesser. Uanset om det er i Reykjavík eller en fjerntliggende bjerglandsby, vil islandsk mad ikke skuffe. Gør dig klar til din enestående rejse til Island ved at reservere din campervan i Island nu! Giv dig selv den ultimative frihed til at udforske dette bemærkelsesværdige land og al den mad, det har at byde på.