top of page
 • Forfatters billedeScandinavian Travel

Jolabokaflod – En litterær islandsk juletradition

Forestil dig at sidde ved et hyggeligt bål juleaften, omgivet af familie og venner, der spændt venter på at udveksle gaver. Men i stedet for det sædvanlige legetøj, gadgets eller sokker modtager du en smukt indpakket bog. Dette er den islandske tradition for Jolabokaflod , hvor bøger er i centrum i feriesæsonen.


Denne unikke tradition har været en elsket del af islandsk kultur i årtier. Den ventes med spænding hvert år af både unge og gamle. I dag fejrer islændinge Jolabokaflod ved at bytte bøger juleaften og tilbringe natten med at læse ved bålet med en kop varm chokolade.


I denne artikel vil vi udforske historien og betydningen af ​​Jolabokaflod. Du får at vide, hvordan det er blevet en elsket litterær tradition i Island.


Hvad er Jolabokaflod?

Jolabokaflod involverer udveksling af bøger som gaver juleaften . Jolabokaflod-traditionen efterfølges af en aften med læsning og festlige lækkerier såsom varm chokolade og traditionel islandsk chokolade.


I dag er Jolabokaflod en meget ventet begivenhed i Island , med nye bogudgivelser, der er tidsbestemt til at falde sammen med feriesæsonen. Den hylder læsning og litterær kultur og er blevet en integreret del af islandske julefejringer.Hvordan udtaler man Jolabokaflod?

Jolabokaflod, den islandske juletradition med at udveksle bøger, har et unikt navn, som kan være udfordrende at udtale for dem, der ikke kender sproget. Selvom udtalen kan virke skræmmende, er den forholdsvis ligetil, når først du kender trickene.


Det vigtigste tip til at udtale Jolabokaflod er at få den indledende J til at lyde mere som en 'jeg'-lyd. Derfra skal stavelserne fordeles efterhånden som de kommer. Det lyder næsten som om du siger "jolly bogflod", men ikke helt.


Du kan lytte til udtalen på YouTube eller andre ressourcer for at få en bedre forståelse. Med lidt øvelse vil du snart være i stand til at imponere dine islandske venner med din korrekte udtale af Jolabokaflod.Hvad er historien bag Jolabokaflod?

Historien bag Jolabokaflod er forankret i Islands kærlighed til litteratur og dens unikke juletraditioner. Under Anden Verdenskrig var papir en af ​​de få varer, der ikke var rationeret i Island , hvilket tillod fortsat trykning af bøger og aviser. Som et resultat gav islændinge sædvanligvis bøger som gaver i feriesæsonen.


Udtrykket Jolabokaflod oversættes til 'julebogsflod'. Det refererer til tiden op til jul, hvor forlagene oversvømmer markedet med nye bogudgivelser. I ugerne op til juleaften er boghandlere og biblioteker i hele landet fyldt med mennesker, der bladrer og køber bøger som gaver til deres kære.


Efter det traditionelle feriemåltid juleaften udveksler familier bøger og tilbringer resten af ​​aftenen med at læse ved pejsen. Denne hyggelige tradition er blevet en væsentlig del af islandske julefejringer. Det er et vidnesbyrd om landets kærlighed til litteratur og betydningen af ​​historiefortælling i deres kultur.


Hvornår er Jolabokaflod?

Jolabokaflod fejres årligt juleaften på Island, den 24. december . Denne dato er landets vigtigste dag for højtider og markerer begyndelsen af ​​juletiden.


Familier samles typisk til et festmåltid juleaften og udveksler gaver kort efter. Herefter følger udveksling af bøger, som åbnes og læses sammen resten af ​​aftenen. Det er en hyggelig og intim tradition, hvor mange familier bruger aftenen på at læse ved bålet eller levende lys.


Ugerne op til juleaften er også spændende i Island , hvor boghandlere og biblioteker lagerfører nye udgivelser og klassiske favoritter som forberedelse til feriesæsonen. Jolabokaflod-traditionen er blevet en vigtig del af islandsk kultur, og forventningen og spændingen op til den er mærkbar overalt.Island og dets julebogstradition

Islandske bøger juleaften er blevet en integreret del af islandsk kultur. Denne nordiske nation har et af verdens højeste bogforbrug pr. indbygger, og det er ikke overraskende hvorfor. Landet har produceret mange verdenskendte forfattere , såsom Halldór Laxness, der vandt Nobelprisen i litteratur i 1955.


For islændinge har bøger altid været en måde at undslippe det hårde vintervejr og passere de lange, mørke nætter. Det er en tradition, der har bestået tidens tand og er stadig en væsentlig del af den islandske kultur i dag.


Læsning på Island 

Læsning er et afgørende aspekt af islandsk kultur. Nationen har en lang tradition for at læse bøger i julen, nogle gange kaldet 'Iceland Christmas Book Tradition' eller 'Jolabokaflod'. Børn læres at læse og bliver udsat for litteratur fra en tidlig alder, hvilket resulterer i en meget læsekyndig befolkning.


Ifølge en nylig undersøgelse læser omkring 50 % af islændingene mere end otte bøger om året, og over 90 % læser mindst én bog om året. Forlagsbranchen i Island er også stærkt påvirket af denne tradition. Hver november finder en national bogmesse sted. En bogbulletin sendes til hver husstand i Island, så folk kan bestille deres bøger i god tid til jul.


Juleaften samles familier for at udveksle gaver, herunder bøger. De bruger derefter aftenen på at læse deres nye bøger, mens de nyder traditionel islandsk mad og drikkevarer. Den islandske julebogstradition er blevet en væsentlig del af landets kultur og fortsætter med at trives.Traditionen med Jolabokaflod-chokolade og andre lækkerier med en bog

Jolabokaflod handler om at give og modtage bøger og nyde lækre lækkerier, mens du læser. At parre bøger med Jolabokaflod-chokolade eller andre lækkerier er en populær skik som en del af Jolabokaflod-fejringen. I Island er Jolabokaflod-chokolade en stor del af julen og bliver ofte foræret sammen med bøger.


Islændinge er kendt for deres kærlighed til chokolade, og mange lokale chokoladeproducenter producerer chokolade af høj kvalitet. Du kan finde en række forskellige chokoladesmag, herunder mælkechokolade, mørk chokolade og endda chokolade med havsalt eller lakrids. At kombinere bøger og lækkerier skaber en hyggelig atmosfære og er en skøn måde at tilbringe juleaften på.


Familier samles, udveksler bøger og chokolade og slår sig så til rette for en nat med læsning og snacks . Det er en perfekt måde at nyde den islandske julebogstradition og en fantastisk måde at sprede julehygge på.


Jolabokaflod, den islandske tradition for at give bøger til jul, er ufuldstændig uden nogle godbidder, der følger med bøgerne. I Island er det kutyme at krølle sammen med en bog og nyde snacks og drinks juleaften, hvilket gør det til en hyggelig og overbærende aften.


Her er nogle populære Jolabokaflod-godbidder, du kan nyde med en bog om julen:


 • Jolabokaflod Chokolade: Jolabokaflod Chokolade er en must-have godbid i Island. Mange islandske chokolademærker tilbyder særlige juleudgaver, og chokoladeovertrukket lakrids er en særlig favorit.

 • Kleina: Kleina er et traditionelt islandsk wienerbrød lavet med kardemomme, sukker og smør. Det er en populær julehygge i Island, som passer godt til en festlig bog.

 • Jólakaka: Denne søde og smøragtige brødkage er en klassisk islandsk dessert. Den serveres traditionelt med fløde eller vaniljesauce og passer godt til en god bog om julen.

 • Jólasmákökur: Disse ikoniske islandske julesmåkager er lavet med smør, sukker og krydderier. De serveres normalt med kaffe eller varm chokolade og er et lækkert tilbehør til en bog om julen.

 • Varm kakao: En varm drik er perfekt til en hyggelig aften med læsning. Varm kakao er et populært valg i Island. Mange husstande laver deres opskrifter med kakaopulver, sukker og mælk.

 • Gløgg: Gløgg, eller glögg , er en krydret og opvarmet vin populær i mange lande i julen. Island er ingen undtagelse, og mange familier nyder et glas gløgg, mens de læser deres nye bøger.


Disse lækkerier er blot nogle få eksempler på de mange lækre og festlige muligheder, man kan nyde sammen med en ny bog under Jolabokaflod.Hvordan fejrer islandske folk julesæsonen?

Juletiden i Island er en virkelig magisk tid. Gaderne og husene er smukt dekoreret med blinkende lys, juletræer og sne, hvilket skaber en festlig atmosfære. Den 24. december er den vigtigste festdag for julen, hvor den 23. december er natten før jul og den travleste dag for shopping.


Den 23. december indhenter folk ofte venner og familie til drinks og nyder en fiskeaften eller skøjte. Det sidste er dog ikke en stærk tradition. Juleaften tilbringes med den nære familie med en middag, der normalt består af lammesteg eller fisk.


De næste to dage, den 24. og 25. december, begynder folk at flytte rundt igen, hvor nogle familier mødes med slægtninge, mens andre indhenter venner i deres hjem eller den lokale bar. Generelt er december i Island en tid med varme, glæde og sammenhold.


Udsmykning og Forberedelse til Jolabokaflod

Som forberedelse til Jolabokaflod dekorerer familier deres hjem med festlige dekorationer og forbereder sig på ankomsten af ​​bøger . Der tændes stearinlys i hvert rum for at skabe en hyggelig atmosfære, og julemusik spiller i baggrunden . Forventningen vokser, da familiemedlemmer spændt venter på udvekslingen af ​​bøger.


Når det er tid til at udveksle gaver, samles alle om træet og skiftes til at åbne deres gaver. Hver bog pakkes omhyggeligt ud og beundres, inden den bliver læst op af modtageren. Når alle bøgerne er åbnet, nyder alle varm kakao eller kaffe, mens de læser deres nye bøger sammen.Juleaftenstraditioner i Island

Juleaften er en særlig festdag i Island. Inden de går i seng, nyder islandske folk en fiskeaften eller deltager i traditionen med Jolabokaflod, udveksling af bøger. I løbet af denne tid samles familiemedlemmer om træet og skiftes til at åbne deres gaver.


Udover at udveksle bøger nyder mange familier et glas gløgg inden sengetid. Bagefter skriver børn ofte breve til den islandske julemand, kendt som Yule Lads, og placerer dem i deres sko. 


De vil finde godbidder i deres sko, hvis de har været gode julemorgen. Senere samme dag udveksler familier ofte gaver og nyder en festlig middag sammen.


Juledagsfejring i Island

Jól Day , eller juledag, er en tid med glæde og fest på Island. I Island er det kutyme, at familier nyder en stor fest sammen den 25. december. Nogle familier bruger juledag på at mødes med andre slægtninge, mens andre indhenter venner i deres hjem eller i den lokale bar.


I løbet af dagen nyder folk ofte et lækkert måltid. Det traditionelle hovedmåltid til Jól består af stegt lammelår, kendt som 'Hangikjöt'. Af og til serveres også en fuglevildt kaldet 'Rjúpa' (Ryprype).


En anden feriespecialitet er 'Laufabrauð' eller bladbrød, lavet ved at stege tynd dej skåret i indviklede mønstre. Dette brød er en julefavorit og serveres ofte som tilbehør under festmåltidet.Andre juletraditioner i Island

I julen følger Island en unik tradition med hensyn til julemanden. I modsætning til andre steder med kun én julemand, har Island tretten Jólasveinar eller julemænd . Disse julemænd er kendt som Yule Lads . Yule-drengene siges at bo i Dimmuborgir , en lavamark i Nordisland, sammen med deres mor, Gryla, heksen.


Hver Yule Lad har et andet navn og karakter, fra Stekkjastaur (Fåre-Cote-Clod) til Kertasníkir (Stearin-Tigger). De er kendt for drilsk adfærd, såsom at stjæle mælk fra får eller spille børn et puds. Børn og voksne, der håber på gaver, bør lade deres sko stå ved siden af ​​et vindue, og de vil finde en gave i deres sko næste morgen.


Hvis de har været gode, kunne gaven være småkager eller chokolade. Men hvis de har været frække, kan det være en gammel kartoffel eller et andet uvelkomment tilbud.

 

Vinteren på Island kan være iskold og snedækket, hvilket gør de perfekte forhold til udendørsaktiviteter. Juledag går folk ofte på ski eller snescooter i de omkringliggende bjerge . Andre populære aktiviteter i feriesæsonen omfatter skøjteløb, slædekørsel, sneboldkampe og bygning af snemænd.


Mange mennesker drager fordel af den sprøde vinterluft ved at tage på lange vandreture med venner og familie i deres nabolag. At besøge et julemarked er også en glimrende måde at lære om islandsk kultur og finde unikke souvenirs på . Hvis du vil have en mere traditionel oplevelse, så prøv at deltage i en julekoncert eller spille et brætspil med familien.


Island er også hjemsted for nogle af verdens smukkeste julelys og dekorationer. Glem ikke at slentre gennem centrum af Reykjavík og beundre de festlige lys. Endelig er der intet som at ligge i blød i en geotermisk spa eller varme kilder juledag. Dette er en fantastisk måde at slappe af og varme op efter at have tilbragt tid udendørs.Idéer til at fejre din egen Jolabokaflod 

Hvis du leder efter en måde at fejre jul på, som islændingene gør, kan du overveje at starte en Jolabokaflod. Det er en fantastisk måde at opmuntre familiemedlemmer til at dele deres kærlighed til at læse. Her er nogle ideer til din egen Jolabokaflod:


 • Vælg bøger at give som gaver: Brug lidt tid på at gennemse boghandlere eller online bogforhandlere for at vælge bøger at give som gaver. Overvej at give bøger, du har haft glæde af, eller dem, der matcher interesserne hos den person, du giver dem til.

 • Pak bøgerne ind: Traditionelt pakkes bøger ind i dekorativt papir og bindes med bånd. Du kan også inkludere en håndskrevet note eller bogmærke.

 • Byt bøger: Juleaften kan du samles med din familie eller venner for at udveksle bøger. Du kan lave en udveksling i hemmelig julemandsstil eller bare dele bøger ud til alle.

 • Brug aftenen på at læse: Efter at have udvekslet bøger, brug resten af ​​aftenen på at læse. Du kan krølle dig sammen ved pejsen, lave varm kakao og fortabe dig i en god bog.

 • Diskuter bøgerne: Næste dag kunne du samles med din familie eller venner for at diskutere de bøger, du har modtaget. Dette kunne være en sjov måde at opdage nye bøger og forfattere og dele din kærlighed til at læse.Sådan opretter du en speciel Jolabokaflod-gavekurv

For at skabe en speciel Jolabokaflod-gavekurv skal du vælge forskellige bøger, der passer til modtagerens interesser. Tilføj hyggelige ting som tæpper, stearinlys og varm chokoladeblanding for at gøre oplevelsen mere behagelig.


Når du har samlet alle elementerne, skal du følge disse trin: 


 1. Vælg en kurv: Vælg en der passer til lejligheden og stil den på en flad overflade.

 2. Læg bøgerne: Start med at lægge bøgerne i kurven. Arranger bøgerne attraktivt ved at stille dem op eller lave en bunke.

 3. Tilføj godbidderne: Tilføj godbidder, som chokolade og småkager. Placer dem på en måde, der ser æstetisk tiltalende ud.

 4. Tilføj hyggeting: Placer hyggeting rundt om bøgerne og godbidderne. Tilføj et tæppe, duftlys eller et krus til varm kakao.

 5. Gør det festligt: ​​Tilføj festlige dekorationer, såsom bånd, sløjfer eller klokker. Du kan også tilføje en personlig seddel for at gøre gaven mere speciel.

 6. Præsenter gaven: Pak kurven ind i cellofan eller en stor sløjfe. Præsenter derefter din Jolabokaflod-gavekurv til modtageren.Skab en hyggelig læseatmosfære under Jolabokaflod

Intet slår en hyggelig stemning til læsning under Jolabokaflod . Brug disse tips til at gøre dit hjem eller din samling til det ultimative læsehjørne:


 • Sæt stemningen med belysning: Dæmp lysene og tænd nogle stearinlys for at skabe en varm og hyggelig atmosfære. Alternativt kan en læselampe skabe fokuseret belysning omkring din læseplads.

 • Skab et varmt og indbydende rum: Tilføj bløde tæpper, puder og puder til dit læsested for at gøre det ekstra behageligt. Dette vil også være med til at skabe en følelse af hygge og varme.

 • Sæt tonen med baggrundsmusik: Sæt nogle beroligende eller omgivende lyde på for at sætte tonen for din læsesession. Du kan vælge en genre, der passer til dit humør, såsom klassisk musik, jazz eller naturlyde.

 • Få en varm drink ved hånden: Bryg din yndlings te, kaffe eller varm kakao for at nippe, mens du læser. En varm drik kan hjælpe dig med at slappe af og komme i et hyggeligt humør.

 • Afbryd forbindelsen til teknologi: Sluk din telefon, bærbare computer eller andre enheder, der kan distrahere dig fra din læsning. Dette vil hjælpe dig med at fordybe dig fuldt ud i din bog og nyde øjeblikket.


At leje en campervan i Island er den bedste måde at udforske de hyggelige og maleriske steder, hvor Jolabokaflod, en elsket ferietradition, fejres. Med en campervan kan du rejse komfortabelt, mens du oplever Islands smukke landskaber og charmerende byer og landsbyer. 


Her er nogle af de mest populære steder at tilbringe Jolabokaflod i Island:


 • Reykjavik - Islands hovedstad, er en populær destination for Jolabokaflod. Byen er pyntet op med festligt lys og dekorationer, og der er mange boghandlere og hyggelige caféer at gå på opdagelse i.

 • Akureyri - Denne charmerende by i det nordlige Island er kendt for sin hyggelige atmosfære og fantastiske vinterlandskab. Det er et fantastisk sted at krølle sammen med en god bog og nyde Jolabokaflods magi.

 • Hveragerði - Denne lille by er kendt for sin geotermiske aktivitet og varme kilder. Det er et fantastisk sted at slappe af og slappe af, mens du nyder en god bog.

 • Vestfjordene - Denne afsidesliggende region af Island er kendt for sin barske skønhed og uberørte vildmark. Det er det perfekte sted at flygte fra byens stress og jag og nyde en fredelig Jolabokaflod.

 • Snaefellsnes-halvøen - Denne maleriske halvø er kendt for sine fantastiske landskaber og maleriske landsbyer. Det er et fantastisk sted at udforske og opdage nye bøger, mens du nyder den hyggelige atmosfære i Jolabokaflod.Fra Island til verden: Spredning af Jolabokaflods magi

Jolabokaflod er blevet en elsket tradition i Island, der har fanget folks hjerter verden over. Denne bogelskende ferie giver en perfekt mulighed for at sætte farten ned, slappe af og nyde at læse. Jolabokaflod har noget for enhver smag, lige fra at hygge sig med en bog til at give bøger til sine kære. Så hvorfor ikke adoptere denne hjertevarme tradition i dit eget liv og dele magien ved Jolabokaflod med andre?

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Autocamper Island - leje af autocamper i Island
Autocamper Island - leje af autocamper i Island
Autocamper Island - leje af autocamper i Island
bottom of page