top of page
Forfatters billedeScandinavian Travel

Hvorfor er islandske får så specielle?

Som en af ​​verdens reneste og ældste fåreracer er islandske får stærke og robuste dyr med smukke, tykke pels. De får, der er brugt i Island i lang tid for deres kød og uld, er direkte efterkommere af de får, der blev bragt til ø-nationen af ​​tidlige vikingebosættere.


Med omkring 500.000 får og kun omkring 370.000 mennesker, er det sikkert at sige, at der er flere får end mennesker, der bor i landet med ild og is. Så hvad er det egentligt, der er så interessant og specielt ved islandske får ? Nedenfor dykker vi ind i nogle af historien og interessante fakta om denne race.


10 interessante fakta om islandske får:


  1. De fleste får er hvide , men nogle er sorte, grå eller brune.

  2. Det er forbudt at importere nogen anden fårerace til Island , hvilket gør Islands får til den eneste race, du finder i landet.

  3. Islandske får har været genetisk uændrede i over 1.000 år og har et stærkt immunsystem på grund af vanskelige landbrugsforhold i Island.

  4. Hunfåret er et moderfår, og hanfåret er en vædder . Islandsk moderfår vejer i gennemsnit 150-160 pund, og islandsk vædder vejer omkring 200-220 pund.

  5. Den islandske race er berømt for deres uld , som er dobbeltbelagt. Der er både indre og ydre fibre, der giver en strålende beskyttelse mod kulden på Island.

  6. De nyder stilheden og roen på Island , da de er meget stille dyr. I de sjældne tilfælde, hvor de 'taler', er deres kald meget blødt og blidt.

  7. Et gen kaldet 'Thoka'-genet , opkaldt efter det første moderfår, der bærer genet, er blevet fundet hos islandske får, hvilket forårsager en højere rate af trillinger . Genet forårsager en stigning i fertiliteten, hvilket kan forårsage, at trillinger, quads, kvints og endda sekstupletter bliver født!

  8. Islandske får har udviklet sig til at overleve på græs og løv , da Island ikke er et kornproducerende land på grund af sit klima.

  9. Disse får betragtes som en bjergrace .

  10. Den gennemsnitlige årlige pels af de islandske får vejer omkring 2-3 kg . Fårene klippes normalt to gange om året.



Islandske får: historie og arv


Oprindeligt importeret til Island i det 9. og 10. århundrede af vikingebosættere , er islandske får en del af den nordeuropæiske korthalede sort, som var dominerende i Skandinavisk og på de britiske øer i det 8. og 9. århundrede.


Der har været meget få forsøg på at 'forbedre' islandske får gennem krydsning med forskellige sorter. De, der blev lavet, viste sig at være katastrofale på grund af spredning af sygdomme. Landmænd tog drastiske foranstaltninger for at løse dette problem ved at aflive alle dyr, der var resultatet af krydsning.


Islandske får i dag er kendt for at være en af ​​de reneste og ældste domesticerede fåreracer i verden, hvor landmænd selektivt avler deres flok inden for racen. Deres immunforsvar er stærkt, og alle sygdomme som følge af krydsning er elimineret på grund af den drastiske aflivning.


I slutningen af ​​1970'erne var der næsten 900.000 får i Island, hvilket svarede til omkring et får pr. beboer . Antallet er faldet de seneste år til knap 500.000 på nuværende tidspunkt.


Hvad bruges de islandske får til?


Fra uld til mælkeproduktion ved islændinge helt sikkert, hvordan man får det bedste af det bedste fra denne race. Lad os finde ud af de vigtigste anvendelser af Islands får.


Uldprodukter


Den berømte uld fra det islandske får er dobbeltbelagt for maksimal beskyttelse mod det hårde vintervejr på Island. De indre og ydre lag af deres dobbeltlagede pels har forskellige teksturer og egenskaber, hvor den lange ydre pels kaldes tog (tow), og den finere indre pels omtales som þel (thel).


Fibre fra den udvendige pels er længere, sejere, skinnende og vandtætte og er bygget til at modstå meget lave temperaturer. På den anden side er tråde fra den indre pels finere, blødere og isolerende, hvilket også giver god beskyttelse mod den subarktiske kulde.


Disse forskellige fibre bruges til at lave forskellige uldprodukter. Begge fibre kan også kombineres for at skabe en unik uld kaldet Lop i, som kun kan fremstilles af fleece fra islandske får. Lopi bruges til at håndstrikke de berømte islandske trøjer – en meget populær souvenir!



Islandske trøjer: Lopapeysa


Den traditionelle islandske sweater, eller lopapeysa, som de lokale kalder den, er en tyk trøje håndstrikket med islandsk fåreuld . Traditionelle lopapeysa er lavet af ufarvet uld, hvilket gør dem enten hvide, grå, brune eller sorte.


Lopapeysa kan være kløende, men fordi mange islandske børn bærer uld fra det tidspunkt, de bliver født, bliver de faktisk resistente over for denne fornemmelse! Disse trøjer bæres ofte tæt på kroppen for at holde varmen. Sokker, tæpper og handsker er andre populære produkter lavet af denne fåreuld


Kødproduktion


På Island opdrættes får primært for deres kød . Lammene fødes små, men vokser hurtigt og når avlsalderen ved 12 måneder gamle for moderfår og omkring 6 måneder for de islandske væddere.


Islandske får kan frit strejfe på græsgangene om sommeren og bliver normalt slagtet lige efter sommer- eller efterårssæsonen, når de er omkring fire til fem måneder gamle. Islandske får fodres ikke med korn, hormoner eller antibiotika, men græsser i stedet udelukkende på græsarealerne om sommeren. De fodres med hø eller ensilage (grønt løv) om vinteren.


Deres kød er finkornet og mørt med en tydelig smag og bruges i mange traditionelle islandske opskrifter , såsom islandsk lammesuppe, kaldet Kjötsúpa på islandsk. Kødet af de ældre får sælges til en billig pris og bruges normalt til at lave gryderetter.


Islandsk fåremælk


Islandske får, der ikke længere malkes kommercielt , var de vigtigste malkedyr på Island i over 1.000 år. I 1940'erne tillod mekaniseret høning køer at blive de vigtigste malkedyr på grund af øget høproduktion. Tidligere var disse får kendt som 'den fattige mands ko', da kun rigere bønder havde råd til at producere den mængde hø, der skulle til for at holde en ko.


Moderfår kan producere meget mælk: omkring en til to liter om dagen. Brugt til at fremstille yoghurt, smør og ost, deres mælk er cremet og sød. En traditionel islandsk blød ost, kaldet skyr , fremstilles også af denne mælk. Nogle små islandske gårde malker stadig islandske får i dag .



Réttir: Indsamling af får til vinteren


I september samler landmænd i Island alle deres får ét sted. Fårene går frit omkring i sommermånederne, men samles om vinteren under en proces kaldet Réttir.


Réttir kan tage op til en uge, da fårene kan bevæge sig hurtigt og er meget spredte. Med lille flokkeinstinkt kan islandske får være ret individualistiske, hvilket gør det svært for landmænd at runde deres flok.


Heldigvis behøver landmændene ikke selv påtage sig denne krævende opgave; et populært tidsfordriv i Island, slutter mange lokale sig sammen med Réttir for at hjælpe bønderne med at samle fårene.


En blanding af ryttere, fårehunde og folk til fods hjælper med at samle fårene klar til vintersæsonen. Der er nu turistrejser og ture, du kan tage på for at se Réttir for dig selv, i hvad der absolut er en af ​​de bedste ting at lave i september i Island .


At se får på Island


Islandske får kan ses rundt om i landet, der strejfer gennem græsgangene i sommermånederne. Når du udforsker dette naturskønne land, vil du uden tvivl få øje på nogle får på din vej.


Om sommeren tager fårene ofte op til bjergene, indtil efteråret kommer. Det betyder, at du måske endda kan se islandske får hoppe over et vandløb, hvis du er heldig!


På din tur rundt i Den Gyldne Cirkel skal du holde øje med nogle bløde venner, der strejfer rundt i bakkerne. Hvis du gerne vil se nogle får tæt på, kan du tage til Reykjavik Farm Park og Zoo i Laugardalur-dalen for at se deres lille flok. Maj er et godt tidspunkt at besøge, hvis du gerne vil se de nyfødte lam.


Når du kører i Island , skal du være forsigtig, når du ser får i nærheden. På din tur rundt på den nordiske ø vil du bemærke masser af vejskilte, der advarer bilister om fårene. Islandske får kan forsøge at krydse vejen farligt tæt på køretøjer, især når et antal af dem er på den ene side af vejen, og nogle efterlades på den anden side.


Hvis et lam er på den ene side af vejen og moderen på den anden side, går lammet normalt over til moderen, så vær tålmodig og vent, til fårene er i sikkerhed, før du fortsætter. Husk ikke at tude, da det vil skræmme fårene og kan få dem til at sprede sig i forskellige retninger.


Det er vigtigt at være opmærksom på fårene, når man kører i Island; Bare vær forsigtig og opmærksom for at respektere fårene, mens du rejser rundt. Du kan stoppe ved nogle smukke steder undervejs eller endda besøge en gård for at se fårene tæt på.


Det, der er sikkert, er, at det er en unik fornemmelse at køre din autocamperudlejning i Island , mens du ser disse dyr i landskabet.



Hold øje med disse bløde får!


Klar til at se nogle islandske får helt tæt på? Start processen med at planlægge din billige campervan leje i Island for at se disse specielle dyr i deres naturlige og afsidesliggende habitat.. Nyd det spektakulære landskab, mens du imponerer dine rejsekammerater med al din nyfundne viden om disse specielle dyr!

158 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Комментарии


Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
bottom of page